126 fotbollsplaner kräver frivilliga insatser

Varje onsdag klockan nio samlas de vid maskinhallen. Ett handfull entusiastiska medlemmar som brinner för att golfbanan på Trummenäs ska hålla hög kvalitet. I stekande sol såväl som i kallblåst tar de på sig arbetshandskarna, röjer, snickrar, rensar och fixar. Utan dem hade vår bana inte varit lika vacker och njutningsfull som den har varit under året.

De började första veckan i mars och har, med undantag från några stekande veckor under sommaren, ihärdigt kört sina arbetspass tre förmiddagstimmar på onsdagarna. Sammanlagt handlar det om flera hundra timmar som de lagt ner på att få banan i så bra skick som möjligt. Något som är till stor glädje för alla oss andra medlemmar.

”En så relativt liten klubb som Trummenäs GK har inte ekonomi för att ha anställd banpersonal i den omfattning som egentligen krävs för att sköta en bana i den här storleken”, säger Ulf Frisesdal när han klivit upp ur dammen vid hål 18 med vattnet drypande från sina vadarbyxor. Ulf har rätt. Golfbanan på Trummenäs är stor, större än de flesta banor i landet med våra 27 hål och stora ytor. Hela 90 hektar, vilket motsvarar 126 fotbollsplaner. En normalstor 18-hålsbana är runt 60-65 hektar, som 80-90 fotbollsplaner. Skötseln av banan utgör den tyngsta posten i klubbens ekonomi och omfattar ca 45 procent av våra kostnader. Klubben har sju helårsanställda i banpersonalen, men att sköta en golfbana med höga krav på finish kräver en stor mängd arbetsmoment bara för att hålla de olika gräsytorna i fint skick. Allt övrigt arbete på ytorna runt gräsområdena blir då ofta lidande. Och det är här volontärernas insatser blir ovärderliga.

”Jag har många synpunkter på hur banan ser ut och det finns mycket som behöver fixas. Men jag känner att jag inte har lika mycket rätt att tycka om jag inte själv bidrar”, säger Ulf och hoppar ner i dammen igen för att fortsätta rensa bort vass och bottenvegetation.. ”Alla golfklubbar är mer eller mindre beroende av frivilliga insatser”, säger Stefan Nilsson, en av de som varit med under hela året, och lutar sig på krattan. ”Jag har kompisar i andra klubbar runtomkring i södra Sverige som berättar att i deras klubbar är det likadant – flera av dem har många fler frivilliga”.

Den här onsdagen i slutet av oktober är det rensning av dammen vid hål 18 som står på schemat. Det är snålblåst och regn i luften, något som kanske förklarar att gruppen är något decimerad den här dagen. Utöver Ulf och Stefan består teamet denna dagen också av Mats Resebo och Dan Petersson. Klubbens Dan Carlén leder arbetet och den här dagen har han hyrt in två dykare från företaget Unique Dive&Travel. De är här för tredje gången det här året. Dykarna har gjort ett stort jobb med att fixa luftningsrören i dammarna. Trasiga rör har gjort att dammarna inte har syresatts och vegetationen har därför brett ut sig. De tre timmarna går fort och givetvis ingår den obligatoriska fikapausen i klubbhuset som klubben står för. ”Jag gör det här för att jag vill hjälpa klubben”, säger Dan Petersson. ”Samtidigt är det roligt att träffa andra medlemmar som jag inte träffat tidigare. Man lär känna varandra väldigt bra på det här sättet.”

Totalt har som mest ett femtontal personer varit med och arbetat på banan under året. Inte enbart män, kvinnor deltar också och är mer än välkomna. Bunkrarna har fått extra mycket tillsyn det här året eftersom bristen på räfsning av spelarna gjort att ogräset växt okontrollerat. Stenrensning och påfyllning av sand har gjorts. Gänget har också arbetat med underhåll av transportvägar och med röjning i skogspartier och längs med stenmurar. Vid klubbhuset på väg från dammen stöter jag på en annan medlem som gjort och gör en fantastisk insats för klubben. Lennart Lindgren heter han, en gång en talangfull hockeyspelare från en by utanför Boliden, numera pensionerad trummenäsbo och hängiven golfspelare. Han står med huvudet nerböjt under sätet på en av klubbens golfbilar när jag närmar mig. Lennart har skött golfbilarna i tjugo år, berättar han. ”Det började med att jag upptäckte att de behövde skötas”, säger han. ”Jag kunde inte låta bli att börja fixa med dem och sedan har jag bara fortsatt.” Tidigt varje onsdag går Lennart igenom bilarna, tvättar dem och gör dem iordning, så att de spelare som ska ut på morgonen kan få en friktionsfri golfrunda. Det finns ett par andra medlemmar som också måste nämnas i det här sammanhanget, berättar Lennart. "Birger ”Pelle" Dessing och Jan-Åke Andersson har också gjort stora insatser för klubben”, säger han. ”Pelle sköter om alla grönytor runt klubbhuset och Jan-Åke fixar det mesta med sin hammare. De har hållit på minst lika länge som jag.” Klubben har behov av frivilliga insatser även inom andra områden. Det finns kommittéer för juniorer, för seniorgolfare både för herrar och damer. Det planeras för en ban- och en tävlingskommitté. Under trummenäsveckan behövs det också frivilliga. Förutom att göra en insats för golfsporten och för föreningen får du också möjlighet att snabbt lära känna andra trevliga medlemmar och kanske hitta nya golfkompisar på köpet.

Intresserad? Kontakta Johan Bjerngren, klubbchef på tel 0455-360507, mail klubbchef@trummenasgk.se.

Text: Stefan Malmström